De mythe dat karton slecht voor het milieu is

Veel mensen associƫren het veelvuldig gebruik van karton met verspilling, hoge milieu belasting en hoog transportvolume. Dit is echter verre van waar. Voor het maken van karton wordt 80% gerecycled karton gebruikt, de overige 20% bestaat uit nieuw karton.

Golfkarton is een verantwoorde keuze

Een stuk karton kan tot vijf keer gerecycled worden, omdat de vezels op den duur te kort worden. Stof is uiteindelijk het overblijfsel na meer dan vijf keer recyclen. Om dit te voorkomen zijn nieuwe kartonvezels nodig. Het nieuwe karton is nodig omdat de vezels van het karton na vijf keer te kort zijn. Er is een deel nieuwkarton nodig omdat de vezels van het karton na vijf keer recyclen te kort zijn, waardoor je alleen maar stof overhoudt. Voor het nieuwe karton dienen bomen gekapt te worden. Deze bomen komen voornamelijk uit ScandinaviĆ«. 

Voor iedere gekapte boom worden er twee nieuwe bomen gepland in de ecologisch beheerde bossen. Dit proces zorgt ervoor dat de cyclus in stand blijft. Hierdoor zijn de papierproducenten verzekerd van voldoende en betaalbare aanvoer.

Minder restmateriaal

Dozen op maat zijn minder belastend voor het milieu. Standaard dozen zijn gemiddeld 40% te groot. Dit heeft ten nadele dat er gebruik gemaakt zal worden van opvulmaterialen. Door de grootte van de dozen is er minder plaats voor andere pakketten tijdens het transport. Waardoor er meer transportmiddelen nodig zijn, waardoor de Co2 uitstoot ook wordt verhoogd. Standaard dozen passen niet bij verantwoord ondernemen.

Dankzij de stijgende populariteit van de e-commerce komt de consument steeds meer in aanmerking met golfkarton. De kartonnen verpakking is het meest gebruikte verpakkingsmiddel om producten te transporteren.

Met een doos op maat is er geen opvulmateriaal nodig. Uw klant zit niet met nodeloos karton. Doordat het product perfect in de doos past, is de kans op beschadigingen nihil. Beide factoren hebben invloed op de klanttevredenheid.

Tekort aan karton

In de papiermarkt is al enige tijd een tekort aan het ontstaan van materialen. In de afgelopen jaren is er steeds meer automatisering, waardoor het maken van dozen veel toegankelijker is geworden. Waar een aantal jaren geleden nog enkele bedrijven aanbieder waren van kartonnen dozen, zijn het aantal aanbieders flink gestegen.

De enorme groei van webshops zorgt voor meer pakketposten, waardoor de vraag naar verpakkingsmiddelen als dozen stijgt. De vraag naar karton is onder andere door de eerder genoemde redenen gestegen. Door het aanvragen van meer karton, hebben de kartonleveranciers meer grondstoffen nodig om te voldoen aan deze vraag.

vakantie2