2columnleft

Trend: maatwerk

Maatwerk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Voor maatwerk heeft men geen goedgevulde portemonnee meer nodig vanwege de komst van digitalisering. Maatwerk wordt hierdoor een stuk goedkoper, transparanter en toegankelijker. Met internet kan men tot in detail alles opzoeken en berekenen. De transparantie geldt ook voor de prijzen die behoren tot maatwerk. Zo heeft men meteen inzicht in hetgeen wat maatwerk zal kosten en wat het gaat opleveren.

dsc_1275.jpg

De definitie van maatwerk: producten en diensten die zijn afgestemd op de persoonlijke smaak en leefomgeving van de consument. Het product is het verlengde van de persoonlijkheid van de mens om onderscheidend te zijn in de maatschappij.

Het individu

Een belangrijke trend die meespeelt met maatwerk is individualisering. De consument heeft zijn eigen wensen en behoeften als individu. De consument ervaart vanuit de retailers veel van hetzelfde terwijl hij juist op zoek is naar persoonlijke communicatie en service.

Men wilt zich onderscheiden in de maatschappij vanwege customization, een andere trend dat het gevolg is van maatwerk. Met customization kan men zelf iets toevoegen aan een product om het persoonlijker te maken naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan schoenen van Nike die men zelf online kan samen stellen met Nike ID.

De consument is steeds meer op zoek naar een speciaal en persoonlijk gevoel. Naast het persoonlijke gevoel wordt de consument ook veeleisender. 

Wie een bestelling plaatst bij een webshop, wilt het pakket ook zo snel mogelijk in huis hebben en gebruiken. U kent de slogans van diverse grote webshops vast wel: voor 12:00 uur besteld, dezelfde dag geleverd.

dsc_1206.jpg

Maatwerk voor iedereen

Gemak, ook wel convenience genoemd, staat steeds centraler in het aankoopproces van de consument. Het leven van de consument wordt steeds drukker op zowel werk- als privégebied. Het internet speelt een grote rol als het gaat om convenience. Men koopt meer online en zit niet te wachten op ingewikkelde webshops maar wilt met één druk op de knop iets besteld hebben.

Voor dozen op maat hoeft u geen wiskundige te zijn. U kunt heel gemakkelijk een verpakking op maat online samenstellen geheel naar wens. Dit valt ook onder maatwerk. Met een doos op maat wordt het product goed beschermd en verpakken wordt steeds efficiënter.