Duurzame dozen

Duurzame dozen

Voor Doosopmaat.nl is duurzaamheid een belangrijk streven. Bij ons kunt u dan ook altijd terecht voor duurzame dozen, waarbij geen materiaal wordt verspild en waarbij rekening is gehouden met de wereld waarin wij leven. Zo zijn wij voorbereid op de toekomst, want duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker.

Duurzame dozen, dat zijn in de eerste plaats dozen op maat. Een op maat gemaakte doos is vaak veel kleiner dan een standaarddoos. Gewone dozen zijn gemiddeld 40% groter dan nodig. Een kleinere doos heeft minder materiaal, minder (transport)volume, minder opvulmaterialen. Per saldo dus veel minder CO2 uitstoot per verpakking.

Zie ook ons filmpje op YouTube waarin we uitleggen waarom onze bruine dozen eigenlijk groen zijn.
 

Golfkarton, duurzaam materiaal

Ook duurzaam materiaal is een belangrijke vereiste. Het door ons gebruikte karton wordt voor 80% gemaakt uit gerecycled karton. De overige 20% bestaat uit nieuw karton. Hiervoor zijn bomen nodig. Deze komen vooral uit Scandinavië. In de ecologisch beheerde bossen worden er voor iedere gekapte boom altijd twee nieuwe bomen teruggeplant.

Duurzame papiercyclus

Voor duurzame dozen moeten duurzame keuzes worden gemaakt. Papier en karton wordt gerecycled. Van oud papier maakt men weer nieuw papier. Mooier kan het niet. Echter, een papiervezel wordt korter door hergebruik. Na ongeveer 5 keer recyclen is de vezel zo kort geworden dat er slechts stof overblijft. Om de productiecyclus van papier op gang te houden is er dus altijd een deel nieuwe (nog niet gerecyclede) grondstof nodig. Voor dit nieuwe deel worden bomen gekapt. Het goede nieuws is dat er voor iedere gekapte boom twee worden teruggeplaatst. Op deze manier verzekeren de papierproducenten zichzelf van betaalbare aanvoer in de toekomst. Gek genoeg zorgt de productie van papier er dus voor dat er uiteindelijk meer bomen groeien in plaats van minder. Deze cyclus houdt zichzelf in stand. Dat is duurzaam!